lördag 21 februari 2009

Missa inte Viotti

Bland landets 148 folkhögskolor finns det närmare trettio som erbjuder keramikkurser. Jag hoppas att biblioteken där och annorstädes har köpt in Ulla Viotti: Ur jorden - till jorden. Jag mötte Viottis konstnärsskap som ung i Wadköping, där hon var en av de första som flyttade in i Örebros vackra kulturreservat. Numera bor hon i Skåne men många av hennes verk och skisser finns fr o m i fjol permanent på Örebro länsmuseum där en retrospektiv utställning pågår fram till 28 februari. Den öppnades i samband med konstnärens 75-årsdag i november. Chansen finns att utställningen vandrar vidare.

Missar ni Viotti-utställningen i Örebro kan ni förutom att bläddra i boken kanske stega in i Riksdagsbiblioteket och beundra Rikets matta, ett naturstensgolv på 100 kvm. Också ett av Viottis många objekt. Eller kolla stengods i Lindome bibliotek, tegel i Kaptenens trädgård i Höganäs. Hennes uppdrag är många: stengods, tegel, sten, gräs. Skulpturerna finns förutom i Sverige (den på bilden, Bibliotek, finns vid konsthallen i Hishult, värd en en omväg) bl a i Kina, Grekland, Turkiet, Danmark och Litauen. Res dit... Eller kliv i vår upp på Kvarntorpshögen!

1994 gjorde Ulla Viotti som en parentes till alla offentliga uppdrag en bokhylla med tegelstensromaner: "Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet". Sentenser är inristade på rygg och pärm.

Ulla Viottis vilja tycks i närmast bokstavlig bemärkelse kunna försätta berg. Och i praktverket om Viotti läser jag att kopplingen till litteraturen är självklar för henne: "Det är i böckerna vi hämtar kunskap om vår egen forntid, om de arkeologiska fynd som berättar om oss och hur vi alla spinns in i ett sammanhängande utvecklingsnät." Fler av hennes karaktär efterlyses inom kultur och folkbildning!

1 kommentar:

christina garbergs-gunn sa...

"Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet", så heter en häftig tegelskulptur (1996) av Viotti vid Staffanstorps kulturhus. Boktornen är gjorda av kolbränt tegel från Danmark och ska associera till en uppslagen bok. Citatet är hämtat från Cicero.