tisdag 7 april 2015

E-noveller, högläsning och novellfilmer


Skuggan gifter sig med prinsessan.
Ur H. C. Andersens Sagor och berättelser
Novellsamlandet fortsätter, nu satsar jag på klassiska e-noveller, som publicerats på nätet efter att upphovsrätten, som gäller i 70 år efter upphovspersonens död, har gått ut. Det är svårt att slita sig från Litteraturbanken och Projekt Runeberg när man en gång börjat leta. De här historierna hittade jag:

H. C. Andersen: Skuggan. En mans skugga lämnar sin herre och kommer tillbaka flera år senare, för att ta kommandot. En suggestiv historia, lite otäck.

Maksim Gorkij: Tjugosex och en. Tjugosex män arbetar hårt med att baka kringlor i en fuktig källare. "Tungt och ledsamt förflöt vårt liv inom de tjocka, av smuts och mögel fläckiga väggarna... Vi steg upp klockan fem på morgonen, olustiga". Den enda glädjen är kärleken till 16-åriga Tanja. Så dyker en stilig soldat upp. 

Bokomslag från 1936.
Hjalmar Söderberg: Pelsen "DET var en kall vinter det året. Människorna krympte ihop i kölden och blefvo mindre, utom de som hade pelsverk."

Agnes von Krusenstjerna: Var så god! - Tack! ur Vivi, flicka med melodi. Vaktmästare Rundström arbetar och betjänar olika personer under en kväll på Grand Hotell i den lilla småstaden. Han har sin sjuka dotter i tankarna.

Selma Lagerlöf: Prinsessan av Babylonien. Jag tycker om att läsa noveller som hör ihop med romaner. Här beskrivs en liten händelse, som inte finns med i Kejsarn av Portugallien. Jan i Skrolycka berättar historier för sin lilla dotter.

Noveller på Öppet arkiv

På Öppet arkiv hos SVT hittade jag underbara inläsningar av klassiska svenska noveller från 1970: Fredagsnovellen.

Margaretha Krook läser Kommer hem och är snäll ur Lars Ahlins Inga ögon väntar mig,. Det handlar om en äktenskaplig konflikt, ett par som har svårt att nå fram till varandra.

Ulf Palme läser Sjösagan som aldrig hände ur Harry Martinsons Kap Farväl! Sjömannen får tag i en vacker blixt vid byn Viadurra, ögruppen Syrsorna.

Olof Thunberg läser Ett halvt ark papper ur August Strindbergs Sagor.

På Öppet arkiv finns också flera filmatiseringar av klassiska noveller: Svenska noveller.

Inga kommentarer: