lördag 28 mars 2015

Novellsamlare


Högläsning för vuxna verkar vara nytt och populärt på folkbiblioteken runtom. Jag har sett flera anslag där det erbjuds. I Läslust, Folkbildningsrådets rapport om läsfrämjande insatser inom folkbildningen 2014, beskrivs också hur högläsning "öppnar dörren till böckernas värld" på Edelviks folkhögskola.

Jag läser högt för en grupp en gång i veckan på min folkhögskola. Det gäller alltså att hitta ett 40-tal bra noveller för ett läsår. De får inte vara för långa, de måste vara spännande och kanske roliga eller berörande. Själv gillar jag överraskande slut, och allra mest när det kommer en vändning i sista meningen. Här kommer en lista med några av mina favoriter hittills:

Märit av Astrid Lindgren, Novellix förlag. Märit är en liten prinsessa som ska dö, det får man veta från början. Kanske är hon inte någon riktig prinsessa, men ett barn som är beredd att dö för någon annan. En grym och sorglig historia om stark kärlek och död. (Och oj, vilken bra författare Astrid Lindgren var!)

Hägring av Oline Stig, Novellix förlag. En grupp människor har en gemensam Facebookvän som fascinerar dem mycket. Hon är vacker och spännande: "Ovanlig kvinna, mycket intelligent och underhållande". Vännerna vill gärna träffa henne i verkligheten, och spårar henne till en lägenhet i Lund.

I tidskriften Karavan finns det ofta bra noveller. Till exempel De andras kalas av Liliana Heker i Karavan nr 4, 2012. Det är barnkalas i en fin familj och tjänstekvinnans dotter är bjuden, vilket är oväntat. Nästa vecka ska jag läsa Kalabalik kring en valfisk av Eraclio Zepeda från det senaste numret, nr 1, 2015. Morfar som är fiskare fångar en enorm fisk, en riktig val, på sin fisketur.

Brun morgon av Franck Pavloff. En diktatur växer fram utan att människor riktigt förstår vad som händer. "Det knackar på dörren. Så tidigt på morgonen! Det har aldrig hänt förut. Jag är rädd. Solen har gått upp, det är ännu brunt där utanför. Men sluta banka så där! Jag kommer."

Busschauffören som tänkte att vafan av Tage Danielsson, ur Sagor för barn över 18 år. Busschauffören tröttnar på sin vanliga rutt i Stockholmstrafiken och drar söderut med bussen. En passagerare råkar följa med på turen. Vad som helst kan hända. Jag önskar att det hade varit en sann historia.

Den första kärleken ur Bok av Tage Danielsson. En fin kärlekssaga.

Morbror Ruben av Selma Lagerlöf. Jag hittade en förenklad variant av historien om morbror Ruben som plågar generation efter generation av barn i en familj, sedan han förkylt sig på en trapp vid fyra års ålder, blivit sjuk och dött.

Felicia av Sara Olausson. En seriebok om bakgrunden till vänskapen mellan fattiga Felicia från Rumänien och tecknaren Sara. En sann och sorglig historia med ljusa glimtar. Här hade alla i gruppen varsitt eget exemplar, så de kunde se bilderna medan jag läste.

Låt de gamla drömmarna dö av John Ajvide Lindqvist i boken Låt de gamla drömmarna dö. "Let the right one in, let the old dreams die" är textrader i en låt av Morrissey. Vad hände med Oskar och Eli efter det brutala slutet i badhuset i Låt den rätte komma in? Här skymtar de i bakgrunden, medan en polis och en tågkonduktör som mött dem och påverkats av dem är huvudpersoner. En fin kärleksskildring.  

Jag samlar alltså noveller som passar att läsa högt. Den som har novelltips får gärna lämna förslag i kommentarsfältet.

2 kommentarer:

Annika Hultén sa...

Tack för dessa tips! Kanon!

Annika Hultén sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.