torsdag 18 september 2014

Läsfrämjande med Zlatan

Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz bok Jag är Zlatan Ibrahimovic min historia gjorde det läsfrämjande arbetet på mitt bibliotek mycket enklare när den kom ut för några år sedan. Vid varje bokpresentation var det åtminstone ett par kursdeltagare, upp till halva klassen, som valde den direkt och jag visade den alltid först när någon kom enskilt för att välja bok. Många gånger sade de då: "Ja! Den vill jag läsa!"

Den finns ju också i lättläst variant och är fortfarande mycket populär hos oss. Men när man sedan läst Zlatans bok, vilken bok ska man välja då? Det finns en del att välja på om man vill läsa om pojkar eller män som trots motgångar och motstånd blir framgångsrika.

Malcolm X av Malcolm X och Bill Haley, till exempel. Det är en bok som är svår att få tag i och våra exemplar har försvunnit eller blivit förstörda på olika sätt. I vår inbundna version var de första kapitlena plötsligt utrivna och pocketutgåvan från 1970-talet tappar alla blad på grund av dålig bindning. Andra exemplar har helt enkelt försvunnit från hyllan (ett gott betyg till en lånebok, men inte så bra för biblioteket). Många läser dock den engelska utgåvan som är lätt att köpa.

Andra böcker som är populära på mitt bibliotek är till exempel En fjärils själ av Muhammed Ali och även Dumpad av Per Brinkemo, som varit slut på förlaget, men som ganska nyligen getts ut i pocketutgåva.

När man läst de böckerna också kanske man kan prova Gustavs grabb av Leif GW Persson?

Jag tror att det är historien om någon som övervinner svårigheter som tilltalar, berättelsen om en underdog. Många tycker också om att läsa om rebeller eller bråkstakar och karaktärer som aldrig ger upp, trots hårt motstånd. Jag kommer inte glömma låntagaren som läste Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz bok Jag är Zlatan Ibrahimovic min historia, därefter Patrik Sjöberg med Markus Lutteman Det du inte såg, Morgan Alling Kriget är slut samt Robert Gustavsson Från vaggan till deadline. När han läst igenom dessa började han om från början med Zlatan och sedan de andra, och varje gång kunde han hitta något nytt i berättelserna.

Inga kommentarer: