fredag 29 augusti 2014

Mer om e-böcker och e-läsning

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om skillnaden mellan digital och traditionell läsning utifrån Skolverkets rapport. Nu skriver DN om läsning av e-böcker: Det är faktiskt så att digital läsning gör att det är svårare att minnas handlingen i en text. Kanske är det själva bläddrandet i pappersboken som gör att man minns vad som händer först och vad som kommer senare, som en framåtrörelse i själva pappersvändandet? Lättare minnas handlingen i pappersböcker.

Dramawebben: Digitaliserad handskrift
av Alfhild Agrells En bröllopsdag 
Eftersom unga människor numera läser mindre tryckt text, färre böcker, dagstidningar, tidskrifter och liknande, så minskar läsförmågan, åtminstone den typ av läsförmåga som mäts i PISA-undersökningarna: Sämre läsförståelse naturlig följd av nya digitalsamhället.

E-böcker på folkbiblioteken

DN skriver också om det nya avtalet mellan Elib och biblioteken: Dyrare utlåning hotar e-böcker.

Läs mer om e-böcker på biblioteken på Stockholms Stadsbiblioteks blogg från Digitala Biblioteket: Digitala Biblioteket.  De skriver att man trots kostnaden för biblioteken kan låna e-böcker med gott samvete!


E-bokssamlingar med äldre litteratur

Här hittar man gratis e-böcker. Det handlar om äldre texter där upphovsrätten gått ut.Till sist vill jag rekommendera Pedagogiska resursers sida om e-böcker: E-böcker - Läs eller lyssna.
Från A Book of Nursery Rhymes av Charles Welsh

Inga kommentarer: