onsdag 7 maj 2014

Östra Grevie öppnar upp biblioteket med Facebook


Under vårterminen har jag försökt börja jobba mer interaktivt med digitala metoder här på Östra Grevie Folkhögskola. Jag hade ända sedan jag började här funderat på att starta en Facebook-sida för biblioteket, som lärare och kursdeltagare kan både "gilla" och följa, och även interagera med genom kommentarer och liknande. Sagt och gjort, i början av februari 2014 registrerade jag ett nytt personligt konto på Facebook (eftersom jag inte ville knyta mitt privata konto till något jobbrelaterat), och genom den startade jag sidan Biblioteket på ÖG (https://www.facebook.com/OGbibliotek). Det finns ju ett antal kategorier av sidor på Facebook som man kan starta; grupper som man kan gå med i som fungerar som diskussionsforum, profiler som man kan bli "vän" med (precis som privatperson) och sidor som man "gillar" och därmed dyker upp i ens flöde. Jag valde att starta en sida, eftersom det är enklast att hantera, och några av skolans olika inriktningar har redan liknande sidor (Allmän linje, Grafisk design och Turism, utöver skolans huvudsida). Där finns det stora möjligheter att kommunicera dels direkt med sidorna, och att nå ut till varandras följare. Exempelvis har jag vid ett par tillfällen taggat Allmän linjes sida i inlägg om nyinköpt facklitteratur, för att enklare meddela de ansvariga där om något de kan tänkas vara intresserade av.

Det som är allra viktigast att tänka på innan man sätter igång med sociala medier i sin biblioteksverksamhet är att ha en plan. Bloggar och profiler på olika sidor är fantastiska medel för att nå ut till sina målgrupper och kommunicera med dem - om de används rätt. Om man inte har en bra plan, eller åtminstone genomtänkt plan, för verksamheten kommer den med största sannolikhet plana ut när nyhetens behag har lagt sig. Några saker att ha tänkt igenom:

- Vem skriver jag för? Är sidan en kanal till de som redan går eller jobbar på skolan, eller ska det vara ett ansikte utåt för att väcka intresse för skolan? Vilken är målgruppen? I mitt fall var det som nämnt just kursdeltagarna och lärarna, för att, i bästa fall, integrera biblioteket mer i deras digitala vardag.

- Vad ska innehållet vara? Rena statusuppdateringar om nyinköpta böcker, eller personliga reflektioner om ditten och datten? På vilken språklig nivå ska man lägga sig - personlig och "talspråkig" eller tydlig och institutionell? Jag har valt att ha ett mer personligt tilltal, utan att bli privat eller "snackig" så att säga; språkbruket är inte särskilt strikt utan mer som jag brukar uttrycka mig online. Det ska kännas att det är en människa med åsikter och smak som skriver, helt enkelt! Innehållsmässigt har jag främst fokuserat på att berätta om nyinköpt litteratur, ofta med lite kommentarer om böckerna, om de följer ett speciellt tema (fantasy, samhälle, poesi och så vidare); boktips helt enkelt.

- Hur ofta ska man posta? Ingen gillar att få en massa meningslösa meddelanden hela tiden; "inlägg för inläggens skull" så att säga. Men å andra sidan måste sidan leva. Jag försöker skriva en gång i veckan, eller åtminstone 2-3 gånger per månad beroende på hur mycket tid jag har till det. Merparten av inläggen är just om nyinköpta böcker, med annat material insprängt.

- Om man byter tjänst eller inte har tid att fortsätta arbeta med bloggen/sidan - finns det någon som tar över, eller står och faller verksamheten med ens egna engagemang? När jag skrev min masteruppsats i B&I om digital förmedling (läs folkbiblioteksbloggar) var det ett tydligt misstag som många gjorde - helt plötsligt slutar den som engagerat sig i bloggen, och den dör automatiskt för att ingen tar upp stafettpinnen. Att hitta döda biblioteksbloggar är definitivt ingen utmaning!

- Hur ska sidan nå ut till målgruppen (och såklart varför)? Själv har jag inte kommit särskilt långt på den fronten; för närvarande har sidan drygt 20 "likes", varav merparten är personal på skolan. Men det är bara att härda ut. Viktigast är att ha en plan för hur informationen om sidan ska nå ut till och locka målgruppen. Detta sker bäst i samarbete med lärarna, eftersom de har vardaglig kontakt med kursdeltagarna (om de är målgruppen, det vill säga).

(Det kan ju också vara bra att kolla med ledningen om det finns några riktlinjer för sociala medier och dylikt att förhålla sig till.)

Utöver boktips och uppdateringar om nyinköpt material har jag gjort en del olika typer av inlägg. En vecka postade jag till exempel stadgarna som gällde för biblioteket när skolan invigdes för hundra år sedan, som jag hade turen att hitta i ett biblioteksmagasin i kommunen. Ett annat tema jag börjat på är att skriva om de lite mer märkvärdiga böckerna man ibland hittar undangömda på hyllorna - vett och etikett-böcker från 1960-talet, hobbyböcker från 1970-talet och dylikt. Detta koncept har jag plockat rakt av från en biblioteksblogg som handlade enbart om böckerna de gallrade. Den typen av kuriosa är kanske inte så relevant, men desto roligare! De visar dessutom på biblioteket som en levande organism som utvecklas med åren, och kan ge lite uppskattning åt hyllvärmare som egentligen bara borde kasseras. Den för många otrevliga uppgiften att gallra böcker kan dessutom lättas upp lite på det sättet.
/Andreas Johansson, bibliotekarie Östra Grevie folkhögskola
Foto: Viktor Holm & David Möller.

Inga kommentarer: