måndag 13 januari 2014

Läsfrämjande bokcirklarUnder 2014 ska folkbildningen arbeta extra mycket med läsfrämjande. BIFF  kommer att uppmärksamma och engagera sig i detta.

BIFF verkar ju för att ge biblioteket en central plats i det pedagogiska arbetet på folkhögskolan och i utbildningen. Skolbiblioteket och undervisningen passar som vinjett och tagg när det handlar om folkhögskolebibliotekens läsfrämjande insatser, för hur skolbiblioteket kan användas, och hur lärare tillsammans med bibliotekarier kan arbeta läsfrämjande. Vi kommer att skriva om detta i bloggen.

Här vill jag börja berätta om en klass som nu i januari sätter igång med bokcirklar. Läraren och jag, som är bibliotekarie, väljer tillsammans ut böcker som kan passa. Varje grupp ska bestå av tre eller flera, så böckerna måste finnas i minst tre exemplar. Vi försöker hitta böcker som inte är för tjocka, som är spännande och som har innehåll som kan leda till samtal. Vi plockar ut romaner, men också flera biografier, eftersom många upplever större motivation att läsa om något som hänt på riktigt, en "sann historia".

Bibliotekarien Nina Frid skriver om bokcirklar och bibliotekens läsfrämjande arbete i boken Slutet på boken är bara början och hon förespråkar att fokus i läsfrämjande ska flyttas från böckerna till läsarna. "Det är läsupplevelsens kvalitet som slutligen räknas, inte bokens". Samtal om böcker i en bokcirkel kan helt klart förstärka läsupplevelsen och öka förståelsen. Nina Frid talar också om "läsare-till-läsare-förmedling" som ett sätt att sprida läsupplevelser och synliggöra läsandet. Hon startade Bokcirklar.se  för alla som tycker om böcker och att samtala om böcker med andra läsare.

Klassen samlas i biblioteket och vi berättar om böckerna innan de får välja. Populärast den här gången blev, kanske lite överraskande, Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, fem stycken valde den romanen. Andra grupper valde Åsa Linderborgs Mig äger ingen, som ju är aktuell som film, samt Marie Hermansons Himmelsdalen, Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz Jag är Zlatan min historia och Paulo Coelhos Alkemisten. Jag talade varmt om Den dag jag blir fri om Katarina Taikon av Lawen Mohtadi, en bok om nutidshistoria och mänskliga rättigheter, med en stark och intressant huvudperson, men ingen grupp valde den. En del andra titlar som varit jättepopulära under många år blev inte heller utvalda. Böcker är färskvaror och kanske ser de plötsligt gamla och tråkiga ut, trots att de förut varit väldigt omtyckta.

Fortsättning följer.


Inga kommentarer: