fredag 24 januari 2014

Bokstugans böcker räddas ur containrarna!

Walter Crane: A Garland for May Day
från Wikimedia Commons

Kanske blir det nu ett acceptabelt slut på historien om böckerna från Brunnsviks Bokstuga?

På Arbetarrörelsens Arkiv och Biblioteks sidor kan man läsa: ABF - så började det. Här står om hur ABF bildades på Brunnsvik 1912. Efter mer än ett sekel, sommaren 2013, flyttades själva folkhögskolan av ABF till Borlänge efter mycket turbulens. En epok går i graven menade Ingvar Persson i en ledarkrönika i Aftonbladet. Han skriver om allt som hänt under Brunnsviks långa historia och konstaterar sorgset: "Berättelserna finns förstås ... kvar, så är det med berättelser. På något sätt kommer väl folkbildningen också att fort­sätta, men inte här. Och Brunnsvik kommer inte längre att förändra livet för människor. Mitt i den fantastiska försommaren är det den stora tragedin."

Under hösten efter flytten blev alla böckerna i Brunnsviks bokstuga ett bekymmer, ingen ville eller förmådde ta hand om dem och de hamnade i några containrar utanför Norrtälje. John Swedenmark talade om detta i ett föredrag vid ABF Göteborgs hundraårsjubileum: Litteraturens "hur" och det möglande biblioteket

En av BIFFs grundare var Brunnsviks bibliotekarie Christina Garbergs-Gunn och hon var också föreningens ordförande under många år. "Brunnsvik, bokstugan och bibliotekarien Christina Garbergs Gunn var tätt sammanflätade livet ut" skrev Biblioteksbladet: Till minne av en äkta folkbildare. Vi har i föreningen med bestörtning följt turerna kring bokstugans böcker. Men nu kan de räddas, det är vi glada för i BIFF. 20 januari skrev Svante Isaksson i Dalademokraten: Brunnsviks böcker räddas. Samlingen, 50 000 böcker, kommer flyttas till ett gammalt gruvkontor i Grängesberg där de ska packas upp 7-9 februari. Inga kommentarer: