tisdag 27 november 2012

Gläfs - läsa facklitteratur i skolan


Arbeta läsfrämjande med facklitteratur i skolan.

Efter att ha arbetat några år i skolbibliotek har jag lärt mig att verklighetsbaserade historier kan locka till läsning. När kursdeltagare kommer till biblioteket och ska hitta en valfri bok, säger de oftast: "Jag vill ha en sann historia. Det ska vara något som har hänt på riktigt." Biografihyllan är nog den populäraste hyllan och titlar som Gatubarnsmordet av Monica Zak, Ett nytt land utanför mitt fönster av Theodor Kallifatides, Mig äger ingen av Åsa Linderborg, Bortom mammas gata av Alexandra Pascalidou, En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie, Dumpad av Per Brinkemo samt LL-boken Nelson Mandela - Herdepojken som blev president av Gunilla Lundgren är på listan över mest utlånade böcker under de senaste tio åren. Bubblare är förstås Jag är Zlatan Ibrahimovic av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz som kom ut hösten 2011.

Andra fackböcker som lånas flitigt hos oss är LL-böckerna Vanliga sjukdomar av Marianne Wilöf, kokboken Matlådan av Gunilla Lundgren, samt en bok från den lättlästa religionshyllan: Tro, hopp och Koranen av Arne Järtelius. Depression en vanlig sjukdom av Danuta Wasserman har också lånats många gånger.

Hur kan man föra in sakprosa i undervisningen som källa till kunskap och upplevelser för att främja läsutvecklingen? Läs här om ett läsfrämjande projekt initierat av nätverket Gläfs, Gruppen för läsning av facklitteratur i skolan. Här flyttas fokus i undervisningen från sökteknik till hur elever använder och förstår information, hur man läser och bearbetar en facktext. Skolbibliotekarierna är viktiga och samarbetar nära med lärarna i projektet. I Skolverkets reportage berättar skolbibliotekarien Johanna Pettersson att eleverna blir engagerade och jämför med egna erfarenheter när de får möjlighet att läsa Alexandra Pascalidous reportagebok Bortom mammas gata. 

Bilden kommer från en lektion som en klass hade här i biblioteket och visar böcker som de skulle kunna tänka sig att läsa. Uppgiften var att välja en faktabok i valfritt ämne och det gällde att titta på framsidor, läsa baksidestext och innehållsförteckning. Kursdeltagarna samlades vid psykologi-hyllan och några andra hyllor. Flera valde Nationalencyklopedin och menade att det finns mycket att läsa och lära i de böckerna. Intressant att få veta vilka ämnen som engagerade, och alla kunde också berätta för mig och klasskamraterna hur de valde. Visst kan fackböcker locka till läsning!

Inga kommentarer: