lördag 10 november 2012

Den framtida boken?


E-lib vidgar sina cirklar, nu siktar man mot skolorna i den nya tjänsten ElibU som är tänkt att börja fungera våren 2013. Läs pressmedelandet om deras funderingar kring hur Elib vill utöka sin marknad till skolorna på Elibs blogg

ElibU är en abonnemangstjänst med allmänlitteratur för hela skolgången, från förskolan till gymnasieskolan. Elever och lärare kan läsa och lyssna på böcker i en specialutvecklad webbspelare som är åtkomlig överallt där det finns internetuppkoppling, och som innehåller funktioner som gör det möjligt att dela med sig av sitt läsande till kompisar och ta del av boktips eller instruktioner från läraren. Tjänsten fungerar i alla vanligt förekommande datorer, surfplattor och smartphones.
Många frågor dyker upp i mitt bibliotekariehuvud: Vad kan tjänsten kosta, blir det som på folkbiblioteken att man får betala för varje nerladdad bok? Hur blir det med urvalet? E-libs utbud på biblioteken idag är klart nischat mot bästsäljare. Vad innebär tjänsten för biblioteken? Kan biblioteken vara en samlande kraft här? Hur reagerar kommunerna? De flesta skolor är ju kommunal regi. Tänk om man kunde få önska licensavtal så att små fattiga skolbibliotek kunde få ekonomiskt stöd!

Ja hur kommer det att se ut på skolbiblioteken i framtiden? Här får vi ett tecken. Det är inte säkert att det kommer att funka på det här sättet men att fler och fler tjänster kommer att vara över nätet tror jag inte att det råder någon tvekan om. Tänk Spotify, appar och den explosionsartade mobilanvändningen så förstår ni vad jag menar.

Inga kommentarer: