söndag 21 oktober 2012

Torsten Billman - Bildmakaren

Vi har tidigare skrivit om konstnären Torsten Billman (1909-1989) här i bloggen. Här ett citat från 2008: "Billman var en stor bokälskare och illustrerade på eget bevåg bland annat Dostojevskijs Brott och straff (1948) och (1980), Harry Martinsons Nomad (1943), Nils Ferlins Goggles (1945). Han gav också ut en egen diktsamling Oregelbundet i bilder och ord (1967). Billman gjorde även omslaget till första numret av Folket i Bild/Kulturfront ..."

Förutom bokälskare var Billman sjömannen som blev konstnär. Livet som sjöman blev hans universitet. Det var där han lärde sig konsten och fick se världen. Han upptäckte också hur allt hölls upp av de många där nere. I skolan tyckte Torsten om att teckna, den lusten återkom  då han som kollämpare med vit skolkrita tecknade av arbetskamrater och befäl på de sotsvarta skotten i eldrummet (där lämparna antecknade antal framkörda kollass till eldarna).
Nu finns en ny bok om konstnären och sjömannen. Den heter Torsten Billman - Bildmakaren.

Boken är utgiven av ABF Norra Halland och Hallands Konstmuseum. Medförfattare och redaktör är Dan Lennervald. Upplysningar kring boken går att få via Stjärndistribution
telefon: 0290- 76 76 76

Inga kommentarer: