tisdag 2 oktober 2012

Brunnsviks Bokstuga

Oroväckande nyheter har nått BIFF. I förra veckan bestämdes att Brunnsviks folkhögskola skall flyttas till Borlänge. Vi vet att man inte haft någon bibliotekarie i Brunnsviks Bokstuga, sedan hösten 2010. Något som förvånat oss stort eftersom Brunnsvik varit förknippat med en stark kulturell aura, synonymt med en god biblioteks-verksamhet.

Bakom biblioteket stod Christina Garbergs-Gunn som också varit med om att starta BIFF. Christina var en legendarisk bibliotekarie inom folkbildningen. Hon visade vad ett bibliotek kunde betyda för en folkhögskola och stod bakom många uppmärksammade kultur- och litteraturevenemang.

När BIFF startade 1997 fanns det två heltidsarbetande folkhögskolebibliotekarier; i Brunnsvik och i Viskadalen, båda arbetarrörelsens folkhögskolor. För oss andra med bäst halvtidsanställningar var dessa bibliotek föredömen. Stora bibliotek med ambitioner. Idag är Viskadalens folkhögskolas bibliotek borta och nu hotas kanske även Brunnsviks vid en kommande flytt.

I landet i övrigt finns trots dessa illavarslande tecken väl fungerande folkhögskolebibliotek. Hundra folkhögskolor betalar medlemsavgift till BIFF, av dem har flera välmående verksamheter. Andra har det inte. Ingen har någon heltidsanställd bibliotekarie. I BIFF tror vi att en bra biblioteksverksamhet handlar om skolans kunskapssyn och skolans ledning.

Tills vidare håller BIFF tummarna för att Brunnsviks Bokstuga får fortsätta att leva.

Artiklar i Dalademokraten:
Elevdemonstration mot Brunnsviksflytt
http://www.dalademokraten.se/Ludvika/Elevdemonstration-mot-Brunnsviksflytt-/
Vi säljer eller hyr ut
http://www.dalademokraten.se/Dalarna/Vi-saljer-eller-hyr-ut/
Mycket ilska på Brunnsvik
http://www.dalademokraten.se/Dalarna/Mycket-ilska-pa-Brunnsvik/

7 kommentarer:

Margita sa...

Fint och bra skrivit om ett bibliotek som behövs. Håller också tummarna för att biblioteket och skolan ska få vara kvar. På fredag ordnas en demonstration i Ludvika för att Brunnsviks folkhögskola ska få finnas kvar i Brunnsvik.

Erik O. sa...

Så ytterst sorgligt och bedrövligt om detta fina bibliotek flyttas. Brunnsvik där jag tillbringade nästan tio år som lärare vid folkhögskolan och där biblioteket med Christinas engagemang var det drivande navet i verksamheten har en självklar plats i mitt hjärta. Jag upprörs i mitt inre av det som nu sker i spelet omkring skolan där arbetarrörelsen, LO och ABF Sollentuna slänger en kulturskatt på soptippen. Kan ingen starta en insamling där alla gamla brunnsvikare uppmanas att lägga en tusenlapp för att åtminstone kursdeltagarna får gå klart sina kurser och där biblioteket räddas kvar på plats för eftervärlden? Jag lägger den första tusenlappen bara någon startar och håller i en insamling. / Erik O. Sjödin

Anna sa...

Hej Erik O.Sjödin!

Bra skrivet! Börja insamlingen omedelbart själv! Skaffa ett postgirokonto och annonsera på faceboook och i tidningar etc.!

Mvh Eva

Anonym sa...

Det är så sorgligt att höra detta! Tänk, ett sådant bibliotek tar många, många år att bygga upp - och det går väl på några timmar att riva ner det och slänga bort allt.

Men skolan skriver så stolt om biblioteket på hemsidan. Det kan ju inte vara möjligt att man funderar på att lägga ner det... Hoppas det får finnas kvar! / K.

Annika Hultén sa...

Nu finns det en FaceBooksida för att bevara Brunnsvik i Brunnsvik:
https://www.facebook.com/ViVillHaBrunnsvikKvarIBrunnsvik?fref=ts

Stewe Claeson sa...

Ja, att förstöra bokstugan är som att rasera Ales Stenar eller Visby ringmur. Jag skriver en kråka om bristen på värdegrund på min blog. Se gärna den: http://steweclaeson.blogspot.com
STEWE

Olle sa...

Behandlingen av eleverna, historien och bokstugan är bedrövlig. ABF NöSs agerande är horribelt och att se Brunnsvik misshandlas på detta sätt är mycket tråkigt och ledsamt.

Vad kan BIFF göra för att åtminstone rädda alla böcker?

Om ni inte redan har sett det så finns det en namninsamling för att försöka rädda Brunnsvik:

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=7095

Skriv gärna på och sprid länken vidare via mejl, Twitter, bloggar och Facebook!