måndag 10 september 2012

Lättläst för läsovana vuxna - Vilja förlagHär kommer några lättlästa boktips från nystartade Vilja förlag som ger ut skönlitterära böcker för läsovana vuxna. Jag har läst flera av berättelserna och gillat dem. Det är korta bra historier med enkelt språk.

Du lärde mig kärlek av Bente Bratlund
En vuxen dotter minns sin mamma som hon var en gång. Nu är mamman gammal och har glömt allt. Hon finns där, men är samtidigt borta för alltid. En kärleksfull och gripande berättelse om demens.

De falska breven av Tomas Dömstedt
En kvinna får brev från en gammal vän. De träffades som unga och det var nära att de förälskade sig i varandra då. Sedan skildes deras vägar utan att något hände, men nu skriver mannen så romantiska och känsliga brev och kanske kan de ta upp kontakten igen. Men boktiteln antyder att breven är falska...  

Plastpappan av Tony Samuelsson
Liv och Håkan träffas och vill leva tillsammans. Till familjen hör också Livs lilla dotter, som måste lära känna Håkan och helst också börja tycka om honom. En dag försvinner flickan spårlöst och man anar att det är Håkan som ligger bakom. Det tror i alla fall Liv.

Aldrig förlåt av Mårten Melin
Lena är hemma, men något är konstigt. Lillebror har tagit över hennes rum och blir rädd när de möts. Alla Lenas saker är nedpackade i kartonger och föräldrarna verkar inte ens se henne. Boken är en slags rysare och precis i slutet får man veta vad som egentligen har hänt.

Till sist min egen favorit som jag försökte låna ut till en grupp vid en bokpresentation i biblioteket förra veckan, men det var ingen som tog den.  

Souads väskor av Cecilie Seim
Souad har kommit till Sverige med sin familj. Det är mörkt och kallt och Souad fryser hela tiden och vill helst bara sova. Barnen går i skolan och maken jobbar, medan Souad stannar inne och längtar tillbaka till hemlandet. Hon ordnar med sina väskor i olika färger som betyder olika saker för henne. Boken är en bilderbok, fast för vuxna. Illustrationerna är så fina! Berättelsen är sorglig, men kanske kan man ana lite hopp i slutet.
1 kommentar:

Annika Hultén sa...

Verkar vara jättebra böcker och vilka fina omslag!