torsdag 23 augusti 2012

Ett beklagansvärt neutrum

I Ottar skriver journalisten Annika Taesler en krönika om en sexualitet som inte får något större medieutrymme, de rörelsehindrades. Hennes krönika i Ottar: Min sexualitet omöjlig i samhällets ögon är en modig text. 

Har du lärare som jobbar med sex och samlevnad på din skola? På Pedagogiska Resursers sida Sex och samlevnad finns massor av olika material bland annat från UR och en mycket intressant intervju med Kvinnofolkhögskolans lärare Jeanette Borcovics tankar och kursupplägg kring samlevnadsundervisningen.

Har precis läst Jonas Gardells senaste bok Torka aldrig tårar utan handskar och märker hur mina tankar snurrar kring ord som rädsla, okunskap och normer. Inser att jag under min uppväxt nåddes av ord som pederast och fick berättat att skumma saker skedde i stadens pissoarer* nattetid. Blir påmind om att det som trycks undan och inte talas om blir bölder som måste punkteras annars blir det tokigt, rentav farligt på många nivåer. Det har blivit bättre sedan 80-talets aidshysteri i Sverige men i många länder är homosexualitet fortfarande förbjudet. Mer än 85 länder runt om i världen kriminaliserar homosexuella handlingar. 

Mänskliga rättigheter är vad det handlar om. Du har väl förresten Ottar på ditt bibliotek? Foto på Annika Taeslser i tidskriften Ottar

* De kallades så i Göteborg på 1960-70-talet

Inga kommentarer: