torsdag 10 maj 2012

Sommarläsning 2012


skolbiblistan har någon ställt frågan: "Så... Vilken bok från den här terminen ska man inte missa att ta sig igenom?" Där ramlar det in lästips inför sommarlovet från skolbibliotekarier som tipsar om mellanåldersböcker och ungdomsböcker. En bra idé. Här kommer därför mina egna favoriter från den här terminen som jag gärna tipsar om till folkhögskoleelever och lärare och andra som kommer förbi. En del är nyutkomna och andra lite äldre.

Svarta vingar av David Almond 
De svarta vingarna tillhör en kaja, som i början av boken leder några pojkar genom skogen till ett gråtande spädbarn som ligger på en stenhög. Detta sätter igång det hela. Ondskan lurar precis intill den vardagliga världen och vardagslivet. Det är utsatta barn, övergivna barn och barn i krig och våld. Berättelsen är suggestiv och man sugs med i historien. Vet inte vem jag ska rekommendera den till riktigt, bara att jag tyckte den var bra. Man kan heller inte säga om det är en kriminalroman eller är det skräck eller kanske handlar det om något övernaturligt? Den står i alla fall som ungdomsbok så den är lagom tunn och språket är ganska enkelt. En bok som man gärna vill diskutera med någon.

Himmelsdalen av Marie Hermanson
Daniel reser till Himmelsdalen i Alperna där hans tvillingbror Max vilar upp sig på rehabiliteringsklinik. Miljön är lyxig och när Max vill att de ska byta plats några dagar går brodern med på det. Snart inser Daniel att det egentligen inte alls är ett vilohem för utbrända höjdare som han hamnat på. Jakten börjar och det blir spännande! I Vi läser 2011:05 finns en intervju med författaren och där berättar hon att hon var inspirerad av datorspel när boken skrevs. Berättelsen tog mig tillbaka till en slags bokslukarålder och fick mig att gå upp mitt i natten för att få läsa mer och få se hur det skulle gå eftersom man inte kunde gissa alls.

Heder av Jens Lapidus
En novell där huvudpersonen just kommit ut ur fängelset efter ett långt straff. Han har egentligen inte mycket att att återvända till, men han måste söka upp en person och kanske få upprättelse och pengar att leva för.

De hemlösa av Yiyun Li
Här får man följa flera olika människor i Lerstaden i Kina 1979 och uppröras över deras svåra livsöden. Deras liv vävs ihop och här finns  bland många andra historier en om kärlek mellan två utstötta, en avrättning av en före detta ung entusiastisk deltagare i kulturrevolutionen och en pojke som förlorar en kär hund. Det finns också ett äldre par som tidigare levde som tiggare på vägarna, som under vandringarna tog rätt på övergivna flickor som de hittade i diken och i vägkanter.

Kasta syra av Monica Zak
Monica Zak baserar ofta sina böcker på verkliga händelser och här berättar hon om Marzia som bor i Bangladesh och som mot sin vilja blir uppvaktad av en pojke som vill gifta sig med henne. Hennes familj säger nej till frieriet eftersom Marzia bara är ett barn. Detta är kränkande för pojken och han hämnas genom att kasta frätande syra i Marzias ansikte. Från den dagen är inget sig likt i hennes liv. Boken är tunn och lättläst och mycket otäck men ändå lite hoppfull.

... och förstås Zlatan Ibrahimovic - min historia av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz.

Själv har jag bland annat lånat hem Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson och jag vill också läsa något av Hanne Ørstavik i sommar.

Kommentera gärna med dina egna förslag på sommarläsning!


Inga kommentarer: