lördag 31 mars 2012

Samla på noveller

Ibland när tänker jag på allt jag läst och som jag idag inte riktigt kommer ihåg blir jag lite modfälld. För oftast är det som stannat kvar bara en känsla. Får jag boken i handen, läser lite om den eller talar om den med någon då kan minnena börja poppa upp.
Så synd! Jag lägger ändå en massa tid, långsamläsare som jag är, och som bibliotekarie är det inte bara lustläsning man ägnar sej åt. En del böcker, inte bara bör man känna till utan också ha läst. När jag jobbade som barnbibliotekarie skrev jag kort om alla böcker jag läste. Ja inte bilderböckerna men alla de andra. Inte alls en dum idé när åren gått och minnet blir allt sämre. Och nu har jag börjat bli väldigt förtjust i noveller. Tankarna går; ska jag skriva om varje novell? Det verkar vettigare än att skriva om hela novellsamlingen om jag tänker använda novellerna i mitt arbete. Högläsning och som underlag för litteratursamtal, det tror jag novellen är fantastisk till. Men då är det ju ett och annat att lägga på minnet, inte bara handlingen. Ska jag läsa den högt kan det vara bra anteckna eventuell målgrupp, lästiden, frågeställningar som finns mellan raderna eller uttalat. Hur läsvana är de som skall lyssna eller läsa? Metaperspektiven rullar på inne i huvudet samtidigt som jag läser men hur notera dem på något fiffigt sätt? Röstmemo i min mobil? Korta anteckningar efter varje novell? Skriva i boken? (Köpebok i så fall).

En personlig favorit som jag har läst högt ur, på folkhögskolan, är Åtta procent av ingenting av Etgar Keret. Hans texter är ibland bara två sidor, hans iakttagelser stundtals lysande. Fler novellförfattare jag gillar skarpt är Nam Le, Alice Munro, Jens Liljestrand och Jhumpa Lahiri. Men hur texterna funkar att läsa högt eller läsa tillsammans, det är en annan fråga. Frågor för viktiga för att bara släppa. En loggbok kanske? Både om novellens själ och tänkta mottagare.

För dej som vill jobba med noveller finns Olof Gardells utmärkta böcker; Hitta noveller och Hitta översatta noveller. Målgrupp för dessa böcker är unga vuxna. I Bertil Falks bok Novellen har han valt ut noveller som representerar sin författare. Mycket ambitiösa novellpresentationer av en kännare, många klassiker. Här i bloggen har vi också skrivit om det lovvärda försöket med Novellix.
Jobbar du med noveller, i så fall hur? Tips mottages tacksamt!

1 kommentar:

Karina Roloff sa...

Jag vill rekommendera novellerna i tidskriften Karavan. / Karina i Sundbyberg