tisdag 14 februari 2012

Lättlästa klassiker på Alla hjärtans dag


Kärleksromaner kanske man kan läsa varje dag. Prova till exempel LL-förlagets versioner av romantiska klassiker. Enligt Centrum för lättläst kan man se dem som tolkningar av de ursprungliga verken, på samma sätt som filmatiseringar. Kan passa en som håller på att lära sig svenska, en ovan läsare eller någon som är allmänt jäktad…

Svindlande höjder av Emily Brontë, återberättad av Malin Lindroth. Den vresige Heathcliff och vackra, lynniga Catherine älskar varandra, trots att de är gifta med andra. Hushållerskan Nelly Dean berättar deras tragiska historia. Allt utspelar sig på den dystra gården Svindlande höjder och på den öde, tysta heden. "Död. Passion. Svek. Och hämnd."

Kameliadamen av Alexandre Dumas, återberättad av Johan Werkmäster. Marguerite Gautier, Kameliadamen, försörjs av rika män som är förälskade i henne. Själv älskar hon kanske den unge Armand Duval, men han är fattig och beroende av sin far som inte godkänner deras förhållande.

Anna Karenina av Leo Tolstoj, återberättad av Johan Werkmäster. Anna Karenina är gift med en god man och har en son. Ändå blir hon förälskad i greve Vronskij. Om hon lämnar sin man kanske hon också förlorar sitt barn.

1 kommentar:

Erik Rågvik sa...

Vilken fin text! Vi blir verkligen glada när någon visar en sådan förståelse för vad lättlästa böcker kan innebära!