söndag 13 november 2011

SM i bokberättande för bibliotekarier 11/11 -11


Man kan tävla i bokprat! I fredags samlades åtta bibliotekarier från hela landet i Rotundan på Stockholms stadsbibliotek för att göra upp om titeln Årets bokberättare. Det ekade i salen när de framträdde och publiken, som antagligen främst bestod av andra bibliotekarier, var entusiastisk.

Alla bibliotekarierna presenterade romanen Människor helt utan betydelse av Johan Kling för en jury som gav poäng. Sedan fick publiken ta del av de tävlandes berättande om valfria romaner, i max tre minuter per bok. Selma Lagerlöf, August Strindberg, Annika Thor och Kerstin Ekman var några av författarna som fick sina verk presenterade. Enligt reglerna skulle det vara romaner av svenska författare som skriver för vuxna. Juryn gav utslag med sifferskyltar och bedömde förmedling av innehåll, engagemang/lust och subjektivt uttryck. Det skulle vara personligt och locka till läsning, som inspiration för läsfrämjande arbete.

Bokberättarna lyckades i alla fall med mig, jag vill gärna läsa flera av deras utvalda böcker, och ävan läsa om några som jag redan klarat av, som Gösta Berlings saga och Kerstin Ekmans Hunden.

Vinnare blev till slut Johanna Härenstam, Stockholms stadsbibliotek.

Arrangör var Stockholms stadsbibliotek i samarbete med Regionbibliotek Stockholm, Biblioteksbladet, Bokcirklar.se och Sveriges författarförbund.

Inga kommentarer: