lördag 8 oktober 2011

Bokprat på lättläst

Här fortsätter det lättlästa temat från BIFF:s höstmöte. En klass kommer till biblioteket och jag, som är bibliotekarie, ger tillsammans med läraren boktips som förhoppningsvis ska väcka läslust. Här presenteras böcker som jag vet att låntagare tidigare tyckt om, både skönlitteratur och fackböcker. Alla är utgivna av LL-förlaget.

Sanna: sameflickan från Jokkmokk av Sara Aira Fjällström. LL-förlagets serie om barn i världen är mycket fin. Jag väljer boken som utspelar sig i Sverige. Vackra bilder på snö och renar är exotiskt här i Stockholmstrakten.

Bröllopsdrömmar av Kajsa Asklöf och Rolf Hallin. En kvinna vill gifta sig, men måste först hitta en man. Hon letar på olika platser, finns han på en fest eller kanske i snabbköpet? Lite text och fotografier visar hennes sökande och kanske blir hon gift till slut. En av kursdeltagarna säger att hon gärna kan hjälpa till att hitta en make, vilket väcker munterhet.

Jane Eyre av Charlotte Brontë. Jane Eyre är föräldralös och bor på barnhem. Som vuxen blir hon lärare åt ett barn på den fina gården Thornfield och hon blir dessutom kär i ägaren, herr Rochester. Från husets vind hörs dock konstiga skratt. Berättelsen om den föräldralösa flickan Jane som inte vill leva fattig och lydig är bra också på lättläst svenska. Jane Eyre är en favoritgestalt i litteraturhistorien!

Kameliadamen av Alexandre Dumas. Marguerite är älskarinna till flera rika män och när den unge studenten Armand blir kär i henne, vill hans far stoppa deras möten. Det unga paret måste kämpa för sin kärlek.

Amolle från Niger i Afrika av Görrel Espelund. Ännu en bok ur LL-förlagets serie om barn i världen. Amolle är nomadpojke i Saharaöknen. Han vaktar familjens getter, men vill gärna gå i skolan.

Madame Bovary av Gustave Flaubert. Emma är gift med Charles Bovary, läkare i en liten stad på landet. Hennes liv är grått och trist. Hon har läst för mycket romantiska berättelser och vill därför ha spänning och passion. Hon träffar olika män som hon tror ska kunna ge henne det hon saknar.

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf. Jan i Skrolycka får motvilligt en dotter när han redan är gammal. Klara-Fina blir det finaste i hans liv. När hon måste fara till staden för att hjälpa till att försörja familjen blir hans saknad alltför stor.

Kärlek på lasarett av Kristina Lindström. En kärlekshistoria till. Här råkar Lasse ut för en trafikolycka och hamnar på sjukhuset. Där tas han om hand av syster Eva och han blir kär. Mycket bilder och lite text passar för en del läsare.

Anna Karenina av Lev Tolstoj. Anna Karenina är gift och har en son. Ändå blir hon förälskad i greve Vronskij. Om hon lämnar sin man kanske hon också förlorar sitt barn.

Faktaböcker
Tro, hopp och Koranen: muslimer i Sverige av Arne Järtelius. Många vackra bilder och korta berättelser om svenska muslimer. Här får man ta del av vardagsliv och fest.

Nelson Mandela: herdepojken som blev president av Gunilla Lundgren och Kerstin Gidfors. Nelson Mandelas liv är som en saga och när jag säger att det är bibliotekets bästa bok vill många låna den.

Matlådan med smak från hela världen av Gunilla Lundgren och Kerstin Gidfors. En kokbok kan man alltid ha glädje och nytta av. I den här boken bjuder tolv personer på matrecept och berättar om sina liv i Sverige.

Vanliga sjukdomar av Marianne Wilöf. Här beskrivs olika sjukdomar och man får veta vad sjukdomen beror på. Tydliga bilder och goda råd om vad man ska göra när man blir sjuk.

1 kommentar:

Annika Hultén sa...

Oj vad många bra tips på lättläst! Den om Nelson Mandela vet jag att vi har och några andra också. Här ska puffas!