tisdag 5 april 2011

Nominera årets skolbibliotek! Kanske ett folkhögskolebibliotek?

Ännu har inget folkhögskolebibliotek nominerats till årets skolbibliotek. Varför? För att många av oss är vana vid att jobba i motvind? För att nedskärningar är ofta förekommande? För att vi har fullt upp med att hävda bibliotekets existens?
Härom dagen hörde jag ännu en folkhögskola som diskuterar bibliotekets vara eller ickevara. Det är oroväckande. Det tyder på brister och okunskap hos skolledningen, om vad biblioteket är och kan vara.
Jag är säker på att det finns folkhögskolebibliotek som fungerar som goda och inspirerande exempel. Där skolledning och personal inser vikten av ett bemannat skolbibliotek och använder det därefter. Kanske är det dags att nominera ett sådant? Eller sitt eget bibliotek om ingen annan har vett?

Här är ett meddelande från NSG - Nationella skolbiblioteksgruppen, där BIFF finns representerade:
Utmärkelsen Årets skolbibliotek har rönt allt större uppmärksamhet.
Under 2011 kommer fokus att riktas mot skolbiblioteken runt om i landet då fr.o.m.1 juli skolbibliotek blir lagstadgade för alla elever!

Nominera årets skolbibliotek
Priset delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen, som består av representanter från så gott som alla aktörer inom skola och bibliotek, inklusive författarorganisationer.

Priset Årets Skolbibliotek 2011 kommer att delas ut den 31 oktober 2011 på Skolforum i Älvsjö .

Vem som helst kan föreslå ett grundskole-, gymnasie- eller folkhögskolebibliotek. Givetvis kan även integrerade skolbibliotek föreslås.
Juryn väljer sedan ut ett antal skolor som blir officiellt nominerade.

Läs mer om utmärkelsen, tidigare pristagare och ansökningsförfarandet på www.skolbiblioteksgruppen.se/arets.htm

Inga kommentarer: