lördag 22 januari 2011

Temasidan Omställning


Om man vill studera ämnesöverskridande är det inte alltid som de traditionella ämnena räcker för att täcka in frågeställningarna. Några som är vana att studera tematiskt är folkhögskolorna. Nu har Hola folkhögskola tipsat Resurssidorna om ett sådant problemområde - Omställning - ett högaktuellt ämne med olika slags kriser i färskt minne. Resurssidorna har efter tipset skapat temasidan Omställning.

Idag finns det hur mycket information som helst på nätet men det kan vara av den omfattningen att det kan vara svårt att sovra och hitta guldkornen. Temasidan Omställning är tänkt som ett granskat underlag för den som med sina grupper vill tränga djupare i ämnet och ger tips på filmer, faktaunderlag, organisationer, en hel bok att ladda ner och mycket mer.

Temasidans innehåll kretsar kring följande: Ekonomisk tillväxt anses inte vara en hållbar samhällsmodell och nu talas det om omställning. Detta handlar om att hitta nya sätt för mänsklig utveckling, sätt som tar hänsyn till planeten jordens begränsningar. Kanske måste vi inse att vi har slagit i taket. En mindre del av jordens befolkning kan inte få högre standard i all evighet, medan en stor del av befolkningen lever på och under svältgränsen. Idag finns rörelser som engagerar sig i omställningsfrågan på olika sätt. Att göra sig oberoende av fossila bränsle och att öka öka den ekologiska hushållningen är centralt inom dessa rörelser.

Till temasidan Omställning
Om arbetet med temasidan och tankarna bakom

Inga kommentarer: