tisdag 11 januari 2011

Några tankar om att läsa digitalt
Jag har testat två olika digitala läsapparater; iRiver Story och en Android telefon. Allt fler låtagare har tillgång till s.k. smartphones och med det föds många nya läsmöjligheter som bibliotekarien omfamnar.

iRiver Story, är något slags Kindle-Look-A-Like, alltså Amazons storsäljare i USA. Den är lätt att använda och har en skärm som inte tröttar ut ögonen. Den lider visserligen av att den redan känns föråldrad. Med det menar jag känslan i själva handhavandet; den svarar med viss fördröjning i knapptryckningarna och skärmkänslan påminner en del om en 286:a med CGA-skärm från slutet av 80-talet. Kommer man väl förbi detta är det en rätt behaglig upplevelse. iRiver Story har fått bra recensioner, t.ex. Här och Här. iRiver Story accepterar även ljudfiler, vilket möjliggör musiklyssning eller ljudböcker i en och samma apparat. En senare version har s.k. touch screen, som är mer bekant för dem som använder smartphones.

Jag har använt en s.k. Android telefon, bl.a. som läsplatta, sedan december och faktiskt fastnat för det. Den bjuder på fullgod läsning, trots sin ringa storlek, med hjälp av olika app:ar som går att ladda hem gratis. Till Android heter den bästa app:en Aldiko, till Apples produkter heter den Sanza. Skärmen är klart mindre men det avhjälps genom att det går att förstora texten med ett lätt handsvep, istället för att behöva trixa mellan olika menyer. En annan fördel är den trevliga bladvändarfunktionen som fungerar ypperligt, och färgskärmen som ger en större läsglädje än iRiverns retrokänsla. Att tillhandahålla böcker för läsning i mobilen är ett ypperligt tillfälle att hitta nya läsare, framför allt yngre, tänker

Boksortimentet är fortfarande något begränsat på svenska. På engelska däremot dräller det av gratisböcker på nätet, främst klassiker med utgången upphovsrätt. Bara att ta för sig.

Här finns ytterligare exempel på olika läsplattor och app:ar [på engelska]

Inga kommentarer: