tisdag 8 juni 2010

Issuu blir nog en issue

En issue är något som framträder, dyker upp. Jag antar att issue.com var upptaget, när issuu drog igång sin publiceringstjänst på nätet. Uttalet är iallafall likadant, det hör jag på instruktionsfilmerna.

Issuu är en publiceringsplats där du kan ladda upp alla typer av dokument, vilka du sedan kan dela med dig av. Eller behålla för dig själv.

Så hur kan jag, skolan eller möjligen biblioteket ha användning för denna tjänst? Ja, nu är jag ju bara nybörjare, men jag ser flera möjligheter.

Privat eller i jobbet ersätter den inte hårddisken och ordbehandlingsprogrammet, det kan konstateras. Men färdiga dokument som man ofta använder på flera olika platser kan med fördel lagras och öppnas var man än är. Se det som ett USB-minne, men det finns med dig vid alla uppkopplade datorer. Google docs gör ju detta, men endast för just ordbehandlingsdokument, vill jag minnas. Här kan man alltså ladda upp pdf och andra format, som är färdiga. Fördelen med Google docs är ju att man kan jobba i dokumentet, vilket inte är möjligt i issuu.

Min erfarenhet är att färdiga projektarbeten (som vi på min skola publicerar på vår webbplats om deltagarna själva vill) tar mycket serverutrymme. Om deltagarna själva får lära sig issuu så kan de bara dela med sig av länken till projektarbetet (varje uppladdad dokument får en länk). Skolan och biblioteket kan publicera eget informationsmaterial här. Och dela med sig av.

Jag känner mig fortfarande lite kalvig och möjligen har jag helt glömt issue om tre månader. Det återstår att se. Tilläggas skall att gränssnittet är användarvänligt, det mesta känns igen och instruktionsfilmerna, förvisso på engelska, är enkla och tydliga.

3 kommentarer:

Martin Ferro-Thomsn sa...

Hej Bodil.

Tak for opmærksomheden og de mange fine ord! Jeg håber, du og dine læsere kan bruge vores service til noget... Det er jo gratis at prøve/bruge.

Og forresten - har du prøvet www.issue.com? :)

Bedste hilsner
Martin, medstifter af Issuu

Eric Hellman sa...

Det här låter ju intressant. Jag har använt dropbox tidigare och inte varit helt övertygad. Det här kanske kan vara ett alternativ?

Anna Westin sa...

Håller med, riktigt interessant!

Beror dock på vad du vill använda en sån här tjänst till och jag har hört att www.hpublication.com skall fungera bättre för den som vill ha en professionell lösning.