onsdag 24 mars 2010

En tanke om barnböckerna

Barnboksförfattare och illustratörer pressas hårt av överbeskyddande föräldrar, marknadsanpassade bokförlag och politiskt korrekta redaktörer. Det är en sorglig men träffsäker bild av barnboksbranschen som målas upp i senaste numret av Vi Läser.

Jag undrar vad barnen ska skyddas från och kommer att tänka på en artikel från något år tillbaka, som handlade om att barnallergier ökar mest i västvärlden, bl.a. pga. att barns uppväxtmiljöer är alldeles för städade. Ett citat: "Faktum är att vi förlorar våra skyddande faktorer genom att vi tappat kontakten med naturen. Vi borde ta av våra barn skorna i juni, och ge tillbaka dem i augusti." Kanske gäller samma sak med litteraturen? Det städas för mycket, vi berövar barnen "skyddande faktorer", med sjukdomar som följd av politisk korrekthet...

3 kommentarer:

Anonym sa...

...Och med vilken inskränkthet riskerar inte censurerade barn att möta framtiden med. Räcker det inte att Bonnier och Berlusconi sondmatar Sverige resp Italien med produktplacerings TV och litteratur tillsammans matlagningsprogram kokböcker så man storkningar. Kommer människor kunna annat i framtiden än att välja bland finviner och hur man fräser en charlottenlök i nån 200 dollars olivolja? Och så Supernanny till det. Om man inte agerar Supernannie som förälder idag får man förmodligen en bokstavsdiagnos själv ställd av nymoralistiskt präglade skolledare och lärarare/lärarinnor.

/M

Anonym sa...

Ja, det kan väl vara sant med att lägga till rätta. Men vilken värld skulle vi få om alls sprang runt utan riktlinjer? /Ulla - Lärare

Anonym sa...

Barnboksvärlden är som resten av världen nedlusad med skumma budskap och värderingar som få föräldrar vill överföra på sina barn.
Jag censurerar vilt när jag väljer böcker åt mina barn och uppskattar att det finns redaktörer som fäller. Bokförlag som OLIKA och VILDA har nischat sig mot jämställdhet, mångfald och demokratiska värden. Det uppskattar jag enormt!