onsdag 20 januari 2010

Samhällsinformation - ja tack!


Minns ni Samhällsguiden, Sverige direkt? Det var portaler som ansträngde sej att guida medborgarna bland myndigheter, kommuners respektive länsstyrelsers ansvar. Dessutom hade man tematiska sidor om boende, vård, ekonomi mm. Nu finns de inte längre. Tills förra året fanns i alla fall Samhällsguiden i en nätupplaga. Det var Fritzes förlag som förbarmat sej och det var det enda stället där man kunde få samlad samhällsinformation. Nu finns bara boken Samhällsguiden kvar. Jag saknar de här portalerna flera gånger i månaden på mitt folkhögskolebibliotek. Inte bara för att man fick veta allt om myndighetsålder, studiemedel, flytt etc utan också för att informationen fanns i ett sammanhang. De var allmänbildande och gav redskap för den som var ny i Sverige, för den som höll på att flytta hemifrån, för den som var skuldtyngd. Dessutom fanns Sverige.se på många språk. Läs här förklaringen till varför man lade ner Sverige.se, det är Verva som ansvarade för sidan som svarar. Vi får ingen förklaring, men däremot reda på att nerläggningen var regeringens beslut. Den nya regeringen tog en del rejält potenta beslut när de precis hade tillträtt; En bok för alla och Sverige.se lades ned och fri entré till statliga museer togs bort. Det var tydligen umbärliga saker för Sveriges folk, i alla fall vissa av dem. Jo det finns bra förklarande och konsumentupplysande sidor men det saknas en samlande bra sida för samhällsinformation. För att kunna fatta beslut, för att kunna välja krävs kunskap och innan man är en fullfjädrat påläst och medveten medborgare behövs vägledning. Mer och mer information skall finnas på nätet, det kallas tillgänglighet. Men det finns en annan tillgänglighet som saknas idag; den om svenskt samhällsliv på klart språk och där man ser sambanden till den enskilda människan.
Bilden har jag hämtat från Internet Archive - WayBack machine, den är från maj 2007 när Sverige direkt forfarande fanns. Tänk på att många av länkarna inte funkar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande inlägg! Blev riktigt sur och uppiggad på samma gång. Säger bara en sak - VALÅR!

Anonym sa...

Instämmer i föregående talare! Tänk vad mycket som kan raseras under en mandatperiod men nu gäller det som sagt att rädda spillrorna i september. Fast det gäller också för de röd-gröna att vässa pennor och öppna böcker. Sen måste löften och visioner bli till handling. Folkhögskolornas roll i vuxenutbildningen bör också lyftas fram.