torsdag 26 november 2009

Sagan om en skola

Det var en gång tre folkhögskolor som låg i samma stad. Eftersom alla tre tyckte att det var viktigt att erbjuda utbildning till människorna i förorten föddes idén om en gemensam skola med filialer i en av de invandrartäta förorterna i nordöst. Idén blev verklighet och en mycket unik skola öppnade portarna 2006. Den första skolan för vuxna i stadsdelen blev inkörsporten till studier för många av de boende. Kvinnor som aldrig lämnat stadsdelen fick nu en möjlighet att studera. Samarbetet utvecklades och skolan blev en knutpunkt i stadsdelen. Bl.a. satsade man på ett bemannat skolbibliotek, något som annars inte prioriteras i dessa dagar, vid etablering av nya skolor. Med boklådor från Kulturrådet, ett välbehövligt arv och goda viljor, byggdes biblioteket sakta men säkert upp, samtidigt som man använde sig av stadsdelsbiblioteket och bokbussen.

Året blev 2009. Vuxenutbildningsförvaltningens avtal med skolan löpte ut och förvånande nog erbjöds ingen förlängning. Den ekonomiska krisen var ett faktum. Kampen för att få behålla skolan startade och politiker på högsta kommunnivå kontaktades. Året började lida mot sitt slut och ingen ljusning syntes. I november 2009 kom beskedet - all gemensam personal sägs upp. Skolans avveckling påbörjas.

Hur lägger man ner en skola? Hur vänder man ambitionen att bygga upp och utveckla till att montera ner och avveckla? Och hur lägger man ner ett bibliotek? Det finns säkert många därute som har erfarenheter. Tyvärr.
Återkommer med epilogen efter begravningen.

1 kommentar:

Annika Hultén sa...

Det här är så himla sorgligt. En sådan fantastiskt bra idé och nu efter uppstart lägga ner! Enligt artiklarna verkar skolan ha hamnat mellan stolarna och ingen kan/vill ta ansvar. Bara detta att bryta kvinnors isolering, vidga vyerna, stärka självförtroende och språkkunskaper. Hur kan man inte vilja satsa på det på en plats som domineras av lågt valdeltagande. (som var en anledning till att man ville placera skolan just i Bergsjön) Ett tecken i tiden? Jag hoppas inte det för det är i så fall illavarslande.