söndag 14 december 2008

Pepparkaksbygge och högläsning

Så här dags på året får varje kurs en stor klick pepparkaksdeg. Sedan travar de olika grupperna iväg till ett kök med ugn och bakar & bygger. Allt måste vara ätbart. Skapelserna blir oförutsägbart skiftande. I år såg vi en världskarta med aktuella händelser, en bank där pengarna rullar iväg, en klänning(!) med axelband av kolasnören i makramé, ett piratskepp utanför Somalia med knäckoljeutsläpp, ett miljövänligt tåg fullt med godis, för att nu bara nämna några byggen. Detta är en av höjdpunkterna på läsåret och uppfinningsrikedomen brukar vara stor. I skymningen äter vi sedan risgrynsgröt. Alla vill inte gå hem efter den gemenskap som uppstår så i år provade vi på högläsning efter gröten till 56 levande ljus. Vi var tre som läste och jag förberedde mej på en liten skara lyssnande. Men stora soffan var full av hopkurade väntande elever. Stora tabberaset i Katthult gick hem. Det är en sann fröjd att läsa Astrid Lindgren högt. Hur gjorde hon för att fläta ihop och få det att flyta så lättsamt? Det här får vi prova igen nästa år.
-----
För den som gillar vikpyssel är Marshallalexander ett tips. Anvisningar får du genom att klicka på bilderna. Det är bara att applicera egna idéer efter figurerna.

1 kommentar:

christina garbergs-gunn sa...

Kollade bloggen efter frukost med DN Söndag där jag noterar att pastorn på Kronobergshäktet även han läser sagor för de intagna kvinnorna. Ante Lindström tror på sagornas stärkande kraft - bl a Astrid Lindgrens och Bröderna Grimms - och får medhåll av välkände barnpsykologen Bruno Bettelheim som hävdar att om barn får läsa och tolka sagor blir de bättre förberedda på motgångarna i sitt eget liv. Rubriken på DN-artikeln är "Sagorna får de intagna att må bättre" - och det finns ju även internatelever på landets folkhögskolor...