lördag 13 december 2008

Mode contra mod

Imponerad! Läste på tåget Margareta Zetterströms artikel "Senaste modet från Italien: samhällskritik" i Svenska Dagbladet. Det var bra länge sen jag mötte en så välskriven och nödvändig artikel i svensk press. MZ presentera tre kritiska skribenter: Pino Petruzelli som i somras gav ut "Non chiamarmi zingaro" (Kalla mig inte zigenare), Marco Rovelli vars bok "Lavorare uccide" (Arbetet dödar) handlar om det stora antalet arbetsplatsolyckor i Italien samt Fabrizio Gatti vilken i fjol fick EUs journalistpris för sitt avslöjande reportage i wallraffstil om hur 'illegala' invandrare utnyttjas som slavarbetare i Italiens lantbruk. Hans nära 500 sidor långa bok "Bilal" handlar om en av vår tids stora folkvandringar: den från Afrika till Europa.

Margareta Zetterström, frilansskribent och författare till bl a "Arma älskade Italien", är värd en eloge för den här analyserande Under strecket-artikeln i SvD vilken avslutas med orden: "Samtidigt som mörkret sänker sig över dagens Italien, finns där alltså oväntade ljuspunkter, författare som inte gett upp utan använder litteraturen för att göra motstånd."

Roberto Savianos "Gomorra", nämnd i förra blogginlägget, är som vi vet översatt till svenska nu väntar vi på att Petruzelli, Rovelli och Gatti finner svenska förlag! Basta!

Inga kommentarer: