söndag 5 oktober 2008

Bildning, ramsor och dikter att minnas

"Bildning i vår tid - eller obildning?" är en rubrik jag möter på Lärarnas Riksförbunds webbsida. Jag kollar sidan p g a att jag bläddrar i Skolvärlden och där finner en kommentar om Bokmässan av Metta Fjelkner, LRs ordförande, som kan ses som en apostrofering till Bodils blogginlägg om herr Apelsin, Lennart Hellsing. Denne nestor poängterar att

"Varje lärare borde lära sig minst hundra sagor och minst hundra visor utantill. Han menar att det alltid finns en dikt, visa eller saga som passar och som kan fånga eleverna. Och så sjöng han! Så självklart och klokt, men tyvärr glömmer vi lätt den makt det traderade ordet och musiken har. (...) Lär (barnen) visor att sjunga. Lär dem ramsor att rabbla, och dikter att minnas."

På LRs sida finns datum i oktober om ett antal seminarier om bildning. Start sker 7 okt med "Bildning i vår tid" där Ronny Ambjörnsson, Lotta Olsson, Mats Johansson, Åsa Linderborg samt Björn Wiman medverkar; 14 okt "Skolans roll för demokratin" med bl a Suzanne Osten och Arne Ruth; 21 okt "Vem ska styra skolan?" Metta Fjelkner samtalar med bl a Jan Björklund; 28 okt "Lärarrollen" med Hans Lagerberg, Göran Hägg, Stavros Louca, Sonja Åström. Alla seminarier hålls på Orionteatern i Stockholm och sker i samarbete med Arena. Säkert av intresse också för oss som jobbar inom folkhögskolan!

Bildtext: Författaren Hans Lagerberg deltar i seminariet 28 okt. Hans bok Lärarna Augustnominerades i fjol och här ses han i Bokstugan, biblioteket på Brunnsviks folkhögskola.

1 kommentar:

Anonym sa...

Pippi' log åt Nalle Phu-hur kunde ord bli till en lek, mellan de tu??Poesin gjorde det möjligt och lek'ju! MVH Gladiatan