fredag 19 september 2008

Stulen kultur och internationell aktivism

Igår invigdes Världskulturmuseet två nya utställningar. Jag har svårt att fatta mig kort om dessa, men ska göra mitt yttersta, detta är ju ändå en blogg!

Som vanligt producerar Vkm fantastiskt stiliga och lättillgängliga utställningar. "En stulen värld", heter den ena. Paracastextilierna ligger där, inspärrade under tjockt glas, med tvåtusen år på nacken och med den mycket välpresenterade kontexten blir jag berörd, både av den fantastiska estetik konstverken erbjuder, men också av den brutala och grymma historien (fortfarande pågående) som handlar om plundringen av det peruanska kulturarvet. Människan är grym, i vissa avseenden. Här är ett.

Den andra utställningen, "Pushing the limits" är ett samarbete med organisationen Kvinna till kvinna. Den handlar om aktivism och feminism, om unga kvinnor i konfliktdrabbade områden, Georgien, Israel och Palestina. Utställningen är mycket personlig och kryper nära inpå. Återigen, grymhet skapar alltför mycket vansinne. Men här visar man hur tron på och längtan efter en bättre tillvaro kan driva människor till att ta saken i egna händer. En positiv utställning, trots allt.

Två särskilda webbsidor har producerats, för båda utställningarna. Titta på dem om ni inte har vägarna förbi Götet. Ska ni ner på bokmässan, ta chansen att gå 100 meter för att se dessa inlägg i två viktiga debatter!Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: