onsdag 10 september 2008

Poet om poet...

En bok skriven med kärlek; En poet om en poet. Det finns många rubriker i veckans recensionsskörd av Göran Greiders bok om Dan Andersson, the marginal man vilken drogs mellan finnmark och storstad, han den mytomspunne poeten som ständigt längtade bort. När Greider och jag i augusti samtalade om skalden fick han epitetet Bergslagens James Dean; likt storstadshamnshjälten blev Dan Andersson (1888-1920) ikoniserad genom sin för tidiga död.

Googla på Greider+Dan Andersson så får du i dag, dan efter boksläppet av "Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke", mer än 2000 träffar... Och även bloggarna fascineras av poeten från Luossa liksom han från Hagen.

Boken om Dan Andersson passar fint i ett bibliotek men den skulle ha varit en funktionellare handbok om den haft ett personregister och en fyllig litteraturlista. Då hade man kunnat slå på Karl Lärka, Waldemar Bernhard, Märta Larsson och andra f d folkhögskoleelever på Brunnsvik. Plus sin tids folkbildare.

Om Märta - Dans förlorade kärlek som han mötte på en vinterkurs - finns påpassligt nog en initierad artikel i Vi-tidningen nr 9, denna hedersvärda tidskrift som 31 oktober dessutom förökar sig genom Vi läser - en litteraturtidning för bokälskare. Självklar i tidskriftshyllan!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ikväll 15 sept kl 18 samtalar Göran Greider om sin nya bok kl 18.00 på ABF-huset, Sveavägen 41 Stockholm. Han är också inbokad på Bokmässan i Göteborg och säkert dyker han upp på en hel del andra ställen runt om i landet. Läsa honom kan man göra på Dala-demokratens webb. Intresset för Dan Andersson växer och Greider är också populär.