lördag 16 augusti 2008

Det blåser kring Brunnsvik

"Flaggskeppet går i kvav" möter läsaren av LO-tidningens förstasida nu direkt efter sommaren. På mittuppslaget av nr 2008:24 en femspaltig bild av Amelins oljemålning Strejkmöte i Gudmundrå kyrka bredvid rubrik "Med lång historia mot oviss framtid". Amelins oljemålning från 1948 hänger i Brunnsviks stora sal där bl a litteraturseminariet Boken på arbetsplatsen brukar äga rum. Så ock i höst. Situationen för Brunnsvik, Sveriges äldsta rörelsefolkhögskola och "den svenska arbetarrörelsens fria universitet" är dock minst sagt prekär vilket också kommenteras av bloggare på nätet. Nu gäller det att läsa Kafka och Ivar Lo.

2 kommentarer:

Bodil Hansson sa...

Det är nog inte många i LO-ledningen som har haft förmånen och bevista Brunnsvik. För har man gått en kurs/utbildning på skolan så vet man vilken betydelse den har för arbetarrörelsen. För var någon annanstans finns förmågan och lyfta blicken från det vardagliga och istället reflektera över arbetarrörelsens drivkraft och framtid?

Anonym sa...

Tror nog att de inser det mycket väl, men jag undrar om insikten finns om de olika fackliga organisationerna har kraftiga medlemstapp och det påverkar dramatiskt ekonomin i alla förbund, och ingen kan gå ut och höja medlemsavgiften