måndag 2 juni 2008

LOs kulturpris 2008

Grattis David till LOs kulturpris!

I prismotiveringen står det bl a att David Ericsson är en av de få författare som i dag skildrar arbetaryrket med insikt, kännedom och kärlek. Han lyfter fram yrkeschaufförens arbetsliv, ett yrke som det sällan berättas mycket om, han berättar om stressen, motorvägar, kamratskap och hur man får kärlek och föräldraskap att fungera när man är borta långa tider hemifrån.

"David Ericsson är unik som författare. Inte bara att han ger en röst åt ett yrke som få har skildrat utan han är fortfarande aktiv i sitt yrke - yrkeschauffören. Men han får också LOs kulturpris för sin kulturpolitiska insats att få fler att se värdet av det skrivna ordet och inrättandet av vägbibliotek. David Ericsson är här en föregångare i sin insats att få fler av sina yrkeskollegor att finna boken och det skrivna ordet. David Ericsson är därför i dubbel betydelse en värdig mottagare av LO-kongressen 2008 års kulturpris."
David Ericsson tillhör de skribenter som haft folkhögskolan som ett växthus för sitt författarskap. Han har många gånger deltagit på Boken på arbetsplatsen-seminarier Brunnsvik. Kul att han nu får LOs kulturpris. Läs hans krönikor i Transportarbetaren, låna hans böcker på biblioteket!

Bild: David Ericsson t v samtalar med Tony Samuelsson och Kjell Hanseklint i Brunnsviks Bokstuga.


1 kommentar:

kultur-Mats sa...

Apropå det välförtjänta priset till min vän David, vill jag tipsa om att han är med i min serie Arbetarförfattare porträtteras www.sekopt-gbg.se / På alla plan nr.1 2008 samt att han av undertecknad är intervjuad över tre sidor i tidskriften Avsikters sommarnummer (nr.27). Det påminner om en resonerande och personlig essä. /mvh Kultur-Mats