tisdag 8 april 2008

Ett gytter av böcker om föräldraskapet

Det är lätt att förfasa sig över en del av den facklitteratur som idag riktas till blivande och nyblivna föräldrar. Heteronormen lever starkt i dessa böcker och det är lätt att känna sig misslyckad om man inte lever upp till det duktighetsideal som böckerna dessutom ofta representerar.

Men en spirande gren inom "föräldralitteraturen" är de betraktelser som gjorts inifrån själva föräldraskapet. Etta på topplistan här ligger förstås Annika Lantz bok 9 1/2 månad, som passar fint till högläsning, tröstläsning, skrattläsning och kännaigensigläsning. På Annikas blogg ges smakprov. 

Katerina Janouch har skrivit en föräldrabok baserad på egna erfarenheter som fembarnsmamma. Boken "Barnliv" innehåller en hel del handfasta råd.

I lördags hamnade jag på ABF:s författarfrukost här i Göteborg. Det var Joanna Rubin Dranger som berättade om sin nya serieroman som kom ut i förra veckan. 
För er som gillade Fröken märklig och Fröken livrädd har alltså "Alltid redo att dö för mitt barn" kommit, en finstämd betraktelse av föräldraskapet, eller "ett kärleksbrev till småbarnsmamman" som man kan läsa ur recensionen i DN. 

Annars har pappornas föräldraliv poppat upp i den senaste utgivningen. Först i skaran och nu några år på nacken, är Johan Nilssons bok "Koka makaroner : om att bli pappa". Inget förskönande, utan en skildring om den ibland galet tråkiga vardagen som föräldraledig, samt den stora kärleken till sonen. 
Många har väl hört talas om "hemliga pappan" vars blogg blev bok och storsäljare. Ibland verkar det så enkelt. Frågan är bara vem som hade velat läsa min mammablogg och vilket förlag som hade nappat på mina amningsproblem och ältande om sömnlösa nätter..?

Föräldraskap ur pappornas perspektiv diskuteras annars i Ylva Elvin-Nowaks bok "Världens bästa pappa?"  Ett viktigt inlägg i debatten om jämställt föräldraskap.

Tipsa gärna om bra facklitteratur för blivande föräldrar, just nu står Lennart Nilsson och några amerikanska översättningar farligt ensamma på min hylla i biblioteket.

2 kommentarer:

Karina sa...

För den som vill läsa mer: Tidskriften Arena har i årets aprilnummer ett tema om moderskapet: "Mamma sedan födseln".
Lennart Nilssons bok är en av de mest populära böckerna på mitt bibliotek. Det blir alltid succé när jag visar den för dem som inte sett den förut... Bilderna är så fascinerande.

christina garbergs-gunn sa...

Här ytterligare en recension
http://www.dalademokraten.se/Opinion--Kultur/Bokrecensioner/Arligt-om-modersolyckan/

Vill man ha en överblick över flera recensioner brukar Svensk Bokhandel ha bra koll: www.svb.se