onsdag 16 april 2008

Arbetarkonst

Två dar i Smedjebacken fyllda av arbetarkonst. Härligt! Forskare från hela Norden har diskuterat industrisamhällets bilder, definitioner, motivval och arbetarkonsten som historisk källa för fördjupade studier. Dessutom utställning och teater i Gamla meken och där plåtade jag med min mobil ett fantastiskt kvinnoporträtt målat av Albin Amelin. Bland föreläsarna kan nämnas Elisabeth Lidén, hon presenterade Amelins konstnärskap, Bror Hjorts museichef Küllike Montogomery talade om Torsten Billman och Jeff Werner om göteborgskoloristen Nils Nilsson. Alla tre har dessutom skrivit mycket läsvärda monografier som förhoppningsvis finns på avdelningen Ibz på folkhögskolornas bibliotek...

Över huvud taget ett spännande konstseminarium som Johan Ahlbäcksstiftelsen inbjöd till. I september blir det mer. Ha därför koll på Smedjebackens webbsida. Läs även konstvetaren Fred Anderssons blogg och Dala-Demokratens kultursida där såväl Lars Furuland som Ulf Lundén reflekterar och rapporterar. Hur dokumenterar förresten ni konsten på era folkhögskolor, på era arbetsplatser? På vilket sätt används den befintliga bilden i folkbildningen? Och hur tar arbetarrörelsen ansvar för sin konst? Läs mer om den frågan i tidskriften Arbetarhistoria.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra med Fred Anderssons blogg så man d'r får ytterligare info om alla Johan Ahlbäck-pristagare. En viktig blogg som ger god rapportering om arbetarkonst i allmänhet och seminariet i Smedjebacken i synnerhet. Bravo!